Brits advies over toekomst zeehondenopvang

Twee Britse wetenschappers maken deel uit van een nieuwe rijkscommissie die de toekomst onderzoekt van de zeehondenopvang in Nederland.

De groep brengt advies uit over het nut van de opvang. Nederland telt vijf locaties waar zieke zeehonden worden opgevangen, waaronder op West-Terschelling en Texel en in Pieterburen. Onderling is er strijd over de vraag wanneer en welke zeehonden hulp moeten krijgen.

waddenzee zeehond

In Nederland zwemmen zo’n tienduizend zeehonden rond. Het merendeel, 90 procent, verblijft in de Waddenzee. Volgens sommige biologen zit de populatie aan het natuurlijke plafond en moeten de zeehondenredders zich terughoudend opstellen. Ook internationaal zijn er verschillen; in een land als Denemarken worden zieke beesten standaard afgemaakt.

Voorzitter van de wetenschappelijke onderzoekscommissie is bioloog en professor André van der Zande (64), directeur-generaal van het RIVM. Van der Zande wordt bijgestaan door vijf leden, onder wie de twee leden uit het Verenigd Koninkrijk.

De commissie gaat in september aan de slag en komt binnen een halfjaar met een advies. De wetenschappers kijken naar ecologie, dierziekten en dierenwelzijn.

Bron: http://www.lc.nl/friesland/Brits-advies-over-toekomst-zeehondenopvang-22328816.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *