Professor Lindeboom: ‘Geef zieke zeehonden een spuitje’

zieke zeehonden

 

Het opvangen van zieke zeehonden is niet meer nodig. Dat zegt hoogleraar marinebiologie Han Lindeboom van onderzoeksinstituut Imares. Er leven zoveel zeehonden in de Waddenzee, dat het de populatie niet helpt om zieke dieren op te vangen.

In 2015 telden onderzoekers 7600 gewone zeehonden en ruim 3500 grijze zeehonden in de Waddenzee. Dat betekent dat de populatie gewone zeehonden stabiel en hoog is, zegt Lindeboom. Het aantal grijze zeehonden groeit zelfs nog wat. Twintig jaar geleden waren er veel minder zeehonden in de Waddenzee.

Overbodig
De zeehondenopvang heeft zichzelf nu overbodig gemaakt, zegt Lindeboom. Zeehondenhelpers zoals Hessel Wiegman van Terschelling, waar afgelopen week nog tien zeehonden in beslag zijn genomen, zullen moeten accepteren dat het goed gaat. ‘Als er veel zeehondjes worden geboren, gaan er ook veel dood, dat is nu eenmaal de natuur.’

Slecht voor andere zeehonden
Lindeboom begrijpt wel dat mensen het soms zielig vinden als er een zieke zeehond op het strand ligt. ‘Ze hebben prachtige ogen. Maar als ze echt geraakt zijn door een individueel dier, moeten ze het maar een spuitje geven’, zegt Lindeboom. ‘Een zwakke zeehond opvangen en weer vrijlaten, dat is niet goed voor de andere zeehonden.’

‘Alleen als een zeehond duidelijk door mensen in de problemen is gekomen, is het goed om hem te helpen’, aldus Lindeboom. Bijvoorbeeld als hij in een visnet zit of in een stuk plastic. Voor al het andere wil hij de opvang tot een minimum beperken.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *