Het wad te voet

HET WAD TE VOET

 

Eveline Poll en Henk Postma

 

Van dit fotoboek gaat mijn hart als wadloper en als wadvaarder sneller kloppen , het tilt me over de lange winter heen, naar het nieuwe wadloopseizoen.

Geulen, prielen en slenken, kreken, zand en slik, de kwelder, wantij, fauna en flora. Henk Postma is erin geslaagd ze in beelden te vangen, foto’s die, als je ze ziet het wad ademen en jou mee het wad op zuigen.

In het boek, gemaakt door en voor wadlopers komen alle facetten van het lopen over het wad aan de orde. Vanaf voorbereiding en vertrek tot de aankomst op een van de eilanden.

De eerste keer blader je het vlug door, geniet van de foto’s, de tweede keer al wat langzamer en de derde keer, je leest dan de tekst erbij, opent het boek het wad in volle rijkdom. Tekst en het beeld versterken elkaar en nodigen uit tot (gaan) doen en willen weten. De teksten brengen de complexiteit van het ecosysteem Waddenzee op een knappe manier terug tot basale en begrijpelijke kennis over het wad zoals over het tij, hoog- en laag water, springtij en doodtij, de invloed van wind en luchtdruk op de waterstand.

Dominee van Dijk, Derk Schortinghuis, Jaap Buwalda , pioniers en voorlopers van het recreatieve wadlopen, maken duidelijk hoezeer het wadlopen een avontuur was en is. “ een goed voorbereidde en doordachte, veilige activiteit waarvan het verloop echter niet voor 100 % te plannen valt’’. De natuur is nu eenmaal niet te voorspellen, zo kan een tocht op het laatste moment worden afgelast, het tijdstip van vertrek uitgesteld, de tocht net iets langer duren dan gepland, het weer net iets kouder dan verwacht. Maar een avontuur waar zo vreselijk veel te genieten en te beleven valt onderweg. Een avontuur waar niet het eindpunt maar de reis het doel is. Dit boek is het eerste deel van die reis.

 

.John Coenders i.s.m. boekhandel Schaaf uit Dokkum

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.